Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Åpenhetsloven

Den 1. juli 2022 trådte åpenhetsloven i kraft i Norge. Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold i tilknytning til produksjon av varer og tjenester, samt sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer risiko for brudd på slike rettigheter.

Organisering

Selskapet er et aksjeselskap med forretningsadresse i Hvitstenveien 280, 1542 Vestby.  Selskapet er tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), og er en del av det organiserte arbeidslivet.  

J.I. Bygg AS er en totalentreprenør innen bygg- og anleggsbransjen, og tilbyr prosjektering og utførelse av byggeprosjekter for offentlig og privat sektor. Vi utfører både mindre rehabiliterings- og byggeprosjekter og større oppdrag som offentlige bygg, boligkomplekser, og næringsbygg. Vi har egen tømrerstab, og samarbeider med et bredt spekter av underleverandører og leverandører.  

Forankring av ansvarlighet i retningslinjer og styringssystemer

For å etterleve våre forpliktelser etter åpenhetsloven har vi tidligere revidert og oppdatert våre etiske retningslinjer, interne rutiner, innkjøpsveiledere, og generelle kontraktsbestemmelser. Dette arbeidet er forankret i virksomhetens styringssystem.  

I våre kontrakter forplikter vi leverandørene til å følge våre etiske retningslinjer, og til å videreføre disse kravene i egen virksomhet og verdikjede.

Vi har utarbeidet egne rutiner for aktsomhetsvurderinger basert på BNL sin veileder for oppfyllelse av åpenhetsloven. Det overordnede ansvaret for etterlevelse ligger hos selskapets styre og ledelse.

Risiko og tiltak

Vi benytter OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv i våre egne aktsomhetsvurderinger. Veilederen har vært et nyttig hjelpemiddel i vurderingen av risiko og prioritering av tiltak. En vesentlig faktor i vår prioritering av tiltak, er vår evne til å påvirke de faktiske eller potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold vi finner i egen verdikjede. Vi har valgt å prioritere og innføre tiltak der vi har størst påvirkningsmulighet.  

Bygg- og anleggsbransjen er en svært ressurskrevende bransje. Som totalentreprenør har vi en omfattende og skiftende verdikjede, som involverer et stort antall mennesker og produkter i verdiskapingen. En omfattende verdikjede øker også sannsynligheten for potensiell eller faktisk negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold.  

Egen virksomhet

Vi har ikke avdekket brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold i egen virksomhet. Likevel er det identifisert bransjerisiko knyttet til diskriminerende holdninger, særlig på bakgrunn av faktorer som kjønn, legning, og etnisitet. Som en del av vårt forebyggende arbeid har vi tatt i bruk Equality Check sitt ARP-verktøy for systematisk arbeid med likestilling, mangfold og inkludering. Videre har vi styrket interne rutiner for varsling og oppfølging av uønsket adferd, samt økt fokus på kompetanseheving blant ansatte på inkludering og mangfold.

Underleverandører

Som totalentreprenør har vi mulighet til å påvirke og bidra til anstendige arbeidsforhold hos våre underleverandører. Sosial dumping og overtredelse av nasjonal lovgivning for lønns- og arbeidsvilkår er dessverre en kjent problematikk i bygg- og anleggsbransjen. For å bidra til økt seriøsitet, har vi innført krav om medlemskap i StartBANK og styrket oppfølgingen av lønns- og arbeidsvilkår hos våre samarbeidspartnere.

Basert på våre aktsomhetsvurderinger reviderer vi våre påsepliktsrutiner hvert år. Økt hyppighet i oppfølgingen har gjort at vi har avdekket enkelte brudd på allmenngjøringsforskriften hos noen underleverandører. I slike tilfeller har vi gitt underleverandørene mulighet til å rette opp bruddene eller dokumentasjonsavvikene.  

Produktleverandører

Vi kjøper alle materialer og produkter enten direkte fra produsenter eller via byggevareforhandlere og grossister. Vi anerkjenner at det ofte er forhøyet risiko for negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i tilknytning til produkter, særlig på råvarenivå. Dette skyldes blant annet at enkelte råvarer produseres i land med svak lovgivning og mangelfull håndheving av arbeidstakerrettigheter.

Vi har derfor gjennomført en manuell risikovurdering av våre største produktleverandører – de vi har handlet for over 1MNOK fra i løpet av året. Vurderingen bygger på DFØs liste over høyrisikoprodukter, samt kjente og geografiske risikofaktorer.

Som oppfølging fortsetter vi å styrke kompetansen internt, særlig rundt våre seriøsitetskrav og den oppdaterte innkjøpsveilederen. Vi jobber også aktivt for å påvirke våre samarbeidspartnere til å ta større ansvar for bærekraft og anstendige arbeidsforhold i sine verdikjeder.

Oppfordring

Arbeidet med ansvarlighet i leverandørkjeden er en kontinuerlig prosess som krever vedvarende innsats og samarbeid på tvers av aktører, bransjer og landegrenser. Vi oppfordrer derfor alle virksomheter, uavhengig av om de omfattes av åpenhetsloven, til å starte systematisk arbeid med aktsomhetsvurderinger.

Dersom du har ytterligere spørsmål om vårt arbeid med aktsomhetsvurderinger, kan du kontakte oss på aapenhetsloven@jibygg.no. Vi henviser til §§ 6 og 7 i åpenhetsloven for veiledning om hvilken informasjon som kan etterspørres og hva vi plikter å svare på.